Search

Јавен повик за градење капацитети и суб-грантирање за Род и финансирање на климатски промени

Број на повик: 2841/06/24 Проект – ЗАЈАКНУВАЊЕ НА ТРАНСПАРЕНТНОСТА И ОДГОВОРНОСТА ЗА РОДОВА ЕДНАКВОСТ ВО ЗАПАДЕН БАЛКАН И МОЛДАВИЈА (Мрежа за родово одговорно буџетирање” ФАЗА II) Финансиран од: Австриската агенција

Прочитај повеќе »

МРОБ НА 68-та годишна средба на Комисијата за статусот на жените

 CSW68 Паралелен настан: ,,Родово одговорно буџетирање: исполнување на заложбите за родова еднаквост во надворешното финансирање од страна на мултилатералните претставници” Мрежата за родово одговорно буџетирање учествуваше во дискусиите на последната

Прочитај повеќе »

ЈАВЕН ПОВИК ЗА УСЛУГИ ЗА ДИЗАЈН: Дизајн на пет прирачници

Наслов на проектот: Зајакнување на транспарентноста и отчетноста за родова еднаквост преку зголемување на капацитетот на Мрежата за родово одговорно буџетирање, фаза II Активност: Дизајн на пет Прирачници како дополнителни

Прочитај повеќе »

Вебинар за државно финансирање на СОС линиите за помош во Западен Балкан и Република Молдавија

На вебинарот за државно финансирање на СОС линиите за помош во Западен Балкан и Република Молдавија, кој се одржа на 12 декември, беа презентирани наодите од брифот за политиките на

Прочитај повеќе »

ЈАВЕН ПОВИК ЗА УСЛУГИ ЗА ПРЕВОД: Превод на пет прирачници на македонски јазик

ЈАВЕН ПОВИК ЗА УСЛУГИ ЗА ПРЕВОД: Превод на пет прирачници на македонски јазик Цел: Мрежата за родово одговорно буџетирање (МРОБ) е институционализирана како ресурсен центар за ГО за РОБ Активност:

Прочитај повеќе »

Резиме на дводневниот регионален форум за родово одговорно буџетирање: Going Glocal

Форумот за родово одговорно буџетирање-Going Glocal: Родово одговорно буџетирање во Западен Балкан и Молдавија: унапредување на доброто владеење преку зајакнување на ГО да користат алатки за РОБ, кој беше одржан

Прочитај повеќе »

Работилница за развој на Комуникациска стратегија на Мрежата за родово одговорно буџетирање, Кишинев, Молдавија

Од 23 до 28 август 2023 година, претставници од Мрежата за родово одговорно буџетирање (МРОБ) се сретнаа во Кишинев, Молдавија со цел да одржат работилница за развој на Комуникациска стратегија и

Прочитај повеќе »

Јавен повик за аплицирање за Градење Капацитети и Суб-грантирање за родово одговорно буџетирање и финансирање во услови на кризи

Број на повик: 2841/02/23 Проект – ЗАЈАКНУВАЊЕ НА ТРАНСПАРЕНТНОСТА И ОДГОВОРНОСТА ЗА РОДОВА ЕДНАКВОСТ ВО ЗАПАДЕН БАЛКАН И МОЛДАВИЈА (Мрежа за родово одговорно буџетирање” ФАЗА II) Финансиран од: Австриската агенција

Прочитај повеќе »

Вебинар- „Регулирање на мајчинското и татковското отсуство – влијание врз трошоците и промена на родовите вредности“

Успешно бевме домаќини на вебинарот со наслов „Регулирање на мајчинското и татковското отсуство – влијание врз трошоците и промена на родовите вредности“, на кој присуствуваа повеќе од 80 учесници од

Прочитај повеќе »

Граѓанските организации со клучна улога во зајакнувањето на родовата еднаквост преку буџетите – главен заклучок на меѓународната конференција „Улогата на граѓанското општество во (родово-одговорното) буџетирање: учество, застапување и отчетност“

Меѓународната конференција „Улогата на граѓанското општество во (родово-одговорното) буџетирање: учество, застапување и отчетност“, што впрочем преставуваше заеднички настан организиран од страна на Мрежата за родово-одговорно буџетирање, UN Women и Меѓународното

Прочитај повеќе »

Oд денеска – дессеттото гласило на МРОБ

Десеттото гласило на Мрежата за родово-одговорно буџетирање  ве информира за поврзувањата со други мрежи, како и за учењето и размената на искуства од соодветни феминистички иницијативи во Европа кои користат родови пристапи во јавните финансии и оданочувањето. Во исто време, гласилото ги прикажува

Прочитај повеќе »

Ново гласило за новите достигнувања на Мрежата за родов надзор на буџетот

Нема подобро чувство од тоа да се увиди како напорите вложени во изминатите десет месеци влијаат на политиките и буџетите во Западен Балкан и Република Молдавија, како на државно, така

Прочитај повеќе »

Трета студиска посета на Mрежата за родово одговорно буџетирање- овој пат во Ирска и по покана на Националниот женски совет на Ирска

Во периодот од 5-ти до 7-ми април, оваа година, претставници на Мрежата за родово одговорно буџетирање беа во студиска посета на Даблин, Ирска со цел да се стекнат со нови знаења и најдобри практики за родово одговорно

Прочитај повеќе »

Регионална конференција за жени претприемачки од Западен Балкан – можност за повторно нагласување од потребата за РОБ

На 11-ти март 2022, се оддржа Регионалната конференција за жени претприемачки од Западен Балкан насловена „Жени кои започнуваат“ што се одржа во Тирана преку интернет врска, но и во живо.

Прочитај повеќе »

Презентирана трошковната анализа на производите за управување со менструалното здравје на „Новинари за човекови права“ – македонски подгрантист во рамки на МРОБ

Наодите од трошковната анализа на производите за управување со менструалното здравје, спроведена во рамки на проектот „Родова даночна дискриминација“, беа презентирани од страна на невладината организација „Новинари за човекови права“

Прочитај повеќе »

Различни пристапи за родово-одговорни буџети:осмо гласило на Мрежата за родов надзор на буџетот

Во најновото гласило на Мрежата за родов надзор на буџетот ве информираме за различните пристапи со кои нашата мрежа влијаеше на дебата за вклучување на родовата компонента во процесот на

Прочитај повеќе »

„Обезбедување на еднаквоста: родово-одговорно управување со јавните финансии и улогата на граѓанските организации“ – трет вебинар на Мрежата за родово-одговорно буџетирање

На 26-ти јануари 2022 година Мрежата за родово-одговорно буџетирање во рамките на проектот „Родово одговорно буџетирање во Западен Балкан и Република Молдавија“, поддржан од Австриската агенција за развој (АДА) и Шведската

Прочитај повеќе »

Обезбедување на еднаквоста: родово-одговорно управување со јавните финансии и улогата на граѓанските организации – следен вебинар во рамки на МРОБ

Мрежата за родово-одговорно буџетирање во Западен Балкан и Република Молдавија (МРОБ) има чест и задоволство да ве покани на третиот вебинар под наслов“Обезбедување на еднаквоста родово-одговорно управување со јавните финансии

Прочитај повеќе »

Шесто гласило на Мрежата за родово одговорно буџетирање за Западен Балкан и Република Молдавија – приказ на успесите на нашите подгрантисти

Во новогодишно-божиќното издание на гласилото на Мрежата за родово одговорно буџетирање за Западен Балкан и Република Молдавија  ви ги пренесуваме успесите и достигнувањата што ги направија досегашните 36 подгрантисти во последните

Прочитај повеќе »

Буџетот за 2022 не е доволно родово одговорен – заклучок на работниот состанок на Мрежата за родово-одговорно буџетирање и пратениците/чките

На 30.11.2021 година Собранието заедно со Мрежата за родово одговорно буџетирање организираше зум настан на кој расправаа за родовата перспектива на предлог буџетот за 2022 година. Мрежата за родово одговорно

Прочитај повеќе »

Втор вебинар на Мрежата за родов надзор на буџетот на тема „Во потрага по феминистичко опоравување од ковид-19 кризата“

Вчера, Мрежата за родов надзор на буџетот, го организираше вториот вебинар насловен „Во потрага по феминистичко опоравување од ковид-19 кризата“ на кој присуствуваа повеќе од 80 учесници. Службениот дел на вебинарот го отвори Олга Мартинез Гонсалес,

Прочитај повеќе »

Нов мониторинг извештај за фискалното влијание на кризата предизвикана од ковид-19 врз жените и мажите во Западен Балкан и Република Молдавија

Преку метод на триангулација и тоа во пет области (i) навременост со справувањето; (ii) Родово одговорно буџетирање (фискални мерки за справување со ковид -19); (iii) Транспарентност на процесот на справувањето

Прочитај повеќе »

Прв мрежен состанок на МРОБ

Од 24-ти до 26-ти овој месец во Жабљак (Црна Гора), се одржа првиот мрежен состанок на Мрежата за родов надзор на буџетот. На состанокот присуствуваа преставници од сите организации кои

Прочитај повеќе »

Излезе петтото гласило на Мрежата за родов надзор на буџетот

Пред да заминеме на заслужен одмор, погледнете го најновото, петто по ред, гласило на Мрежата за родов надзор на буџетот за Западен Балкан и Република Молдавија кој го прикажува успехот

Прочитај повеќе »

Огромен интерес за првиот вебинар на тема „Родовата еднаквост и климатските промени“

На денешниот вебинар за родова еднаквост и климатски промени, во рамки на проектите „Низ женски леќи: покревање на политики и буџетски иницијативи, следење на спроведувањето на локалните акциски планови за

Прочитај повеќе »

Покана за вебинар „Родовата еднаквост и климатски промени“

Почитувани, Центарот за истражување и креирање политики во име на Мрежата за родов надзор на буџетот за Западен Балкан и Република Молдавија и проектот „Низ женски леќи“ има чест да Ве покани на

Прочитај повеќе »

Ново издание на гласилото на МРОБ – колку родово одговорни беа националните мерки за справување со ковид-19?

Новото гласило #4 ги претставува наодите од фискалните проценки кои упатуваат на нерамномерна распределба на јавните средства и поединечните програми за помош на претпријатијата и  спас на работните местa, a

Прочитај повеќе »

Втор круг обуки за родово одговорно буџетирање во рамки на МРОБ

Мрежата за родово одговорно буџетирање (МРОБ) со задоволство го објавува вториот повик за прибирање пријави од страна на граѓанските организации (ГО) заинтересирани за бесплатна почетна или напредна обука за родово

Прочитај повеќе »

Мрежата за родов надзор на буџетот со второ издание на проектното гласило

Тукушто излезе второто по ред гласило на Мрежата за родов надзор на буџетот. Погледнете тука што сè направивме во изминатиот период со цел доближување на концептот за родово одговорно буџетирање до носителите

Прочитај повеќе »

Претставена родово-фискалната анализа „Справување со ковид-19: како трошењето на јавните пари влијае на родовата еднаквост?“

Центарот за истражување и креирање полити во рамки на проектот „Мрежа за родово одговорно буџетирање во Западен Балкан и Република Молдавија“, финансиски поддржан од Австриската агенција за развој и Шведската

Прочитај повеќе »

ЦИКП ја претставува фискална анализа „ Справување со ковид- 19: како трошењето на јавните пари влијае на родовата еднаквост?“

Центарот за истражување и креирање полити во рамки на проектот „Мрежа за родово одговорно буџетирање во Западен Балкан и Република Молдавија“, финансиски поддржан од Австриската агенција за развој и Шведската

Прочитај повеќе »

Нова публикација од МРОБ – стекнато знаење за исполнувањето на индикаторот за одржлив развој 5.Ц.1 во Западен Балкан и Република Молдавија

На кус, но опфатен начин, публикацијата нуди пресек на исполнувањето на индикаторот за одржлив развој 5.Ц.1 во Западен Балкан и Република Молдавија, истовремено нудејќи прпеораки за надминување на постојните предизвици.

Прочитај повеќе »

Излезе првиот број на гласилото на МРОБ

Погледнете го кусиот пресек на досега спроведените активности во рамки на проектот „Мрежа за родово одговорно буџетирање за Западен Балкан и република Молдавија“, поместен во првото издание на проектното гласило.

Прочитај повеќе »

ЦИКП со свој придонес во јавната дебата по однос на предлог Законот за буџетите

Министерството за финансии го презентираше нацрт Законот за Буџет. ЦИКП учествуваше во јавната расправа: “Предложениот Закон за буџети, родовото одговорно буџетирање го споменува само во член 3 каде меѓу 11те

Прочитај повеќе »

Прва од низата средби за застапување за РОБ – Министерството за финасии покажа волја за соработка

На 16-ти Ноеври оваа година, тимот ЦИКП ангажиран во проектот Мрежа за родово одговорно буџетирање оствари средба со претставници од  Министерството за финансии, поточно од секторите за макроекономија, буџетирање и

Прочитај повеќе »

Повик на МРОБ за ангажирање евалуатор

Во рамките на проектот „Мрежа за родовo одговорно буџетирање во Западен Балкан и Република Молдавија“, бараме евалуатор кој/а ќе спроведе среднорочна и завршна проценка за ефикасноста, перформансите и одржливоста на

Прочитај повеќе »