20. oktobra 2021. godine održan je drugi webinar Gender Budget Watchdog Networka pod nazivom “U potrazi za feminističkim odgovorom na COVID-19 krizu”, koji je okupio više od 80 učesnika i učesnica.

Službeni dio webinara otvoren je obraćanjem koordinatorice za rodnu ravnopravnost pri DG NEAR[1] Europske komisije – Olga Martin Gonzalez. Ona je predstavila EU Rodni akcioni plan III i posvećenost istog rodno odgovornom budžetiranju. Naglasila je da se dokument sastoji od 5 stubova – punu uključenost za rodnu ravnopravnost i strateški pristup EU, šest ključnih oblasti u kojima su potrebne intervencije, liderstvo EU kroz primere prakse i stub odgovornosti.

Nakon toga, prisutnima se obratila Marija Risteska, izvršna direktorica CRPM-a i regionalna direktorica Mreže. Risteska je predstavila ključne rezultate analize fiskalnog utjecaja COVID-19 krize na žene u regiji Zapadnog Balkana i u Moldaviji. Rekla je da se nailazi na ozbiljne izazove u ispunjavanju potreba žena i muškaraca u gotovo svim istraživanim područjima, a ista uključuju pravovremeni odgovor na krizu, rodnu odgovornost budžeta (za fiskalne mjere), transparentnost procesa, odgovornost, te utjecaj na žene i utjecaj mjera općenito. Također se fokusirala na preporuke za poboljšanje situacije kroz podršku poduzetnicama, digitalne platforme i umrežavanje kako bi se poboljšao pristup sredstvima, rodni kriteriji za budžetsku podršku, itd.

Sljedeća govornica bila je Laura Turquet – savjetnica i zamjenica šefa za istraživanja i podatke pri UN Women. Govorila je o “Feminističkom planu” za održivost i društvenu pravdu. Naglasila je da je više od 54 miliona žena izgubilo poslova u posljednje dvije godine, te da poslovi koji se tiču brige o drugima (ekonomija nege) nastavljaju biti mnogo manje ili gotovo nikako plaćeni. Također, problematizirala je činjenicu da su žene nedovoljno predstavljene u timovima koji rade na oporavku od COVID-19 širom svijeta. Zbog toga, potrebno je prihvatiti novi društveni ugovor koji se zasniva na feminizmu, društvenoj pravdi i ekologiji.

Posljednja govornica na webinaru bila je Elisabeth Klatzer, predstavnica Femme Fiscale iz Austrije, koja je govorila o njihovoj zagovaračkoj kampanji Mehr fur care. Dotakla se i tri glavna paketa investicija koji imaju potencijal da utiču na raspodelu neplaćenih poslova i ekonomije brige– obrazovanje, briga i nega , te paketi solidarnosti. Klatzer je rekla da je više javnog novca potrebno izdvojiti za više osoblja, bolje radne uvjete, minimalna primanja za potrebite, brigu o djeci i sprječavanje nasilja u porodici. Klatzer je kritizirala EU planove oporavka i činjenicu da ne uzimaju u obzir rodna pitanja.

Nakon izlaganja govornica, otvoren je prostor za diskusiju koja se fokusirala na potrebu uključivanja organizacija civilnog društva i ženskih organzacija u dijalog kako bi se njihova uloga promijenila iz nadgledanja u doprinos razvoju mjera. Članica makedonskog parlamenta, Snežana Kaleska Vanceva naglasila je da se sve teme pokrivene webinarom moraju odraziti na novi Zakon o rodnoj ravnopravnosti koji je u fazi izrade, uključujući i komponentu rodno odgovornog budžetiranja.

[1] Directorate General for Neighbourhood and Enlargement Negotiation